• En period till i kyrkomötet!
  av Håkan Sunnliden på 14 oktober, 2021 kl. 12:25

   Så har det slutliga resultatet från kyrkovalet kommit. Det visade sig för Värnamos del att Gladare församlingsliv (GF) fått fler poströster än Frimodig kyrka (FK) så att de sammantaget kom att få två röster mer än Frimodig kyrka. Tänk att det kan vara så jämt!Det betyder fortfarande att FK är den grupp som gått framåt samtidigt som de andra tappat något. Det bör vara ett starkt argument när ordförandeposten ska tillsättas. Mandatfördelningen till fullmäktige är […]

 • Frimodig kyrka bör få ordförandeposten i Värnamo...
  av Håkan Sunnliden på 22 september, 2021 kl. 14:38

  Så var kyrkovalet över för den här gången. Jag önskar att detta var sista gången vi går igenom ett sådant här spektakel, men jag vågar inte tro det. Svenska kyrkan har förmodligen redan gått över gränsen och blir svår att rädda. Visserligen är hoppet det sista som överger oss, men vi ska vara realistiska också.Frimodig kyrka (FK) gick något tillbaka, men jag vet inte ännu vem eller vilka som ingår i kyrkomötesgruppen. Jag stod med på listan där, men valde att ställa […]

 • av Håkan Sunnliden på 20 september, 2021 kl. 07:06

   Det är måndag morgon ... Det första jag får höra är de preliminära valresultaten. Det verkar som Frimodig kyrka (FK) har gått bra lokalt, kanske till och med blivit den största gruppen. Det vore efterlängtat och tacksamt. Här i Värnamo är det onekligen Frimodig kyrka som satt avtryck, som har varit flitiga i opposition och som kan presentera de mest konstruktiva förslagen. Men som sagt det är preliminära uppgifter och Gladare församlingsliv som är än mer lokalt eftersom […]

 • Låsta och tomma kyrkor
  av Håkan Sunnliden på 15 september, 2021 kl. 11:11

  För några veckor sedan var jag i norra Värmland för lite skön avkoppling. Vi tog en dag till att resa till Höljes. Du vet platsen där man årligen (?) kör World RX rallycross. Nu var det inte mitt intresse för där fanns ingen rallycross just då. Den ägde rum några veckor senare. Men där finns också en unik kyrkbyggnad, Norra Finnskoga kyrka, som är värd ett besök. Vi kom mitt på dagen och ändå var den stängd. Så det blev inget med det. Det är inte första gången jag […]

 • Rädda Mariakyrkan
  av Håkan Sunnliden på 11 september, 2021 kl. 18:56

   Nedanstående kort är ett resultat av den stordrift som nu också nått Värnamo

 • Ekklesiologi
  av Håkan Sunnliden på 10 september, 2021 kl. 15:04

   Sedan flera år tillbaka funderar jag nästan dagligen på morgondagens kyrka. Vid ett tillfälle, kanske 25 år sedan när jag försökte förstå detta med cellstrukturen, påstod en pastor att jag talade för mycket om organisation och för lite om Jesus. Det var en verklig tankeställare för så vill jag definitivt inte att det ska vara. Hans ord kommer ofta tillbaka till mig - som ett spöke. Det har hänt att jag försökt "glömma" orden, men senare har jag tyckt mig förstå att […]

 • En Kyrka, många församlingar
  av Håkan Sunnliden på 7 september, 2021 kl. 11:37

  Här är allt bra. Jag har just gått igenom min vänkrets eftersom jag planerar ett utskick inom de närmaste dagarna. Här tänkte jag, på förekommen anledning, bara skriva några självklarheter om den stora kyrkan och den lilla församlingen. Det handlar om ekklesio9logi, det vill säga läran om kyrkan.För det första finns det i grund bara en kyrka. Vi bekänner oss till den varje gång vi stämmer in i trosbekännelsen. Detta är det enklaste av alla ekklesiologiska fakta och ändå […]

 • Tankar i Branäs
  av Håkan Sunnliden på 31 augusti, 2021 kl. 08:38

   Det är förmiddag och solen skiner. Det är varmt i solen. så varmt att jag föredrar att ha min morgonbön inomhus. Jag befinner mig i Branäs där Kari och jag njuter av Guds underbara natur. Vid den hör tiden på året är vi inte så många här. Har på en dryg vecka bara sett enstaka personer promenera nere på vägen. Annat är det under vinterhalvåret då Branäs fullkomligt exploderar av mänsklig närvaro. Branäs har blivit ett populärt ställe för skidentusiaster. Kanske […]

 • av Håkan Sunnliden på 27 augusti, 2021 kl. 17:36

  Det kan passa bra att börja det nya bloggandet med den här bilden. Det är ett av barnbarnen som av särskilda skäl inte blivit döpt tidigare. Men nu var det alltså dags. Hon döptes för några veckor sedan och konfirmerades förra söndagen. Dopet är början på något radikalt nytt. Det är inte säkert att alla tänker på det, men förutsättningarna för ett gott liv förändras radikalt i och med dopet. Genom dopet förenas en människa med Jesus Kristus. Det är Guds verk. Från […]

 • av Håkan Sunnliden på 11 februari, 2021 kl. 18:31

  Öppet brev till Svenska Kyrkans Ärkebiskop och till Kyrkostyrelsen   SVENSKA  KYRKAN  OCH  LÅNGSIKTIG DEMOKRATI   Den vanliga bekännelsetrogna kyrkobesökaren behöver göra sin röst hörd i frågan om de s.k. ”avkragningarna”. Många fler kan stämma in!  I tidningen Världen Idags extra magasin för mars 2020, med temat ”Arvet från Aten, Rom och Jerusalem”, finns en artikel med titeln ”Antiken och kristendom avgörande för demokratin”. Där kan man läsa om hur den […]