Undervisning av Håkan Sunnliden och Victor Sunnliden
Gamla testamentet
GT1 Halvmånen
En introduktion till Gamla testamentet genom en grundläggande geografisk orientering. En orientering som jag tycker är viktig för vidare förståelse av Gamla testamentet.
Avsnittet är textat genom att du väljer det i spelarfönstret.
GT2 Skapelsen
Vi går igenom skapelseberättelsen och sätter den i sitt sammanhang.
Inslaget är textat genom att du väjer det i spelaren.
GT3 Finns synden
I filmen "Såsom i himlen" ropar kyrkoherdens fru: "Det finns ingen synd!" På det sättet ger hon uttryck för ett vanligt missförstånd. Men vad är då synd?
GT4 Abram blir Abraham
Abram, Israels upphöjde far, blir Abraham, alla folks upphöjde far. Sunnliden lyfter fram två avgörande händelser, förbundet och offret.
GT5 Israel blir ett folk
Israel blir ett folk först då¨Mose fört dem ut ur Egypten. De blev ett folk när HERREN befriade dem, födde dem och vägledde dem mot det utlovade landet.
GT6 Moses och förbundet
Israel blir ett folk när Moses leder det ut ur Egypten. Gud förnyar det förbund Han först ingick med Abraham. Gud vill göra Israel till ett rike av präster, till ett heligt folk. Det gick si så där, men löftena står kvar.
GT7 Präster, offer och tempeltjänst
Mose kom från Levi stam, präststammen. Han utsåg sin bror Aron att tillsammans med hans kommande söner inneha prästämbetet. Leviterna blev hjälppräster. Det var prästerna som skötte offertjänsten.
GT8 år 931, 722 och 586 f Kr
När kung David överlämnade riket till sin son Salomo blomstrade Israel. Men Salomo tillät avgudadyrkan och efter honom utbröt en strid om vem som skulle efterträda honom. Först fördes Israel bort i fångenskap och senare jämnades Jerusalem med marken.
GT9 Israels organisation
2 Mosebok berättar om en väldig folkvandring. Den var mycket välorganiserat. Stammarna delade in i grupper om 1000, 100, 50 och 10. Silvertrumpeterna kallade samman folket och gav marsch
GT10 Kung David
Profeten Samuel utser David till kung. David får vänta på sin tur, tills Saul tar livet av sig. David var en man efter Guds sinne och blev Israels store kung. Detta trots sin ofullkomlighet. Han har 73 psalmer i Psaltaren.
GT11 Psaltaren
Psaltaren består av 150 psalmer. Det kan vara vallfartspsalmer, botpsalmer, messianska psalmer etc. Psalmer för livets alla förhållanden. Psaltaren är världens mest brukade bok.
GT12 TaNaK
Skriften eller Gamla testamentet som de kristna säger består av tre delar Lagen, Profeterna och Skrifterna. Skriften består av 39 avskilda (heliga) böcker.
GT13 Tiden fram till andra templet
Kung David var framgångsrik men kämpade också med krig och uppror. Hans son Salomo öppnade upp för avgudarna redan när han gifte sig med den egyptiska prinsessan. Det fanns många onda och några goda kungar i Israel.
GT14 1-2 Krönikeböckerna
Dessa böcker sammanfattar mycket av Israels historia. De visar hur Gud är historiens Gud och de pekar framåt i tiden. Både Johannes döparen och Jesus knyter an till det senare.
GT15 Återvändandet
Återsamlandet handlar om Israels återkomst. Det här klippet förklarar varför vi kan förstå det som händer i dagens Israel som ett Guds verk.
Klippet slutar med den långa profetian från Jer 31.
Nya testamentet
NT1 Romarriket
Det första inslaget låter oss förstå något av Romarrikets utbredning och betydelse. Israel var ockuperat av romarna och den judiska befolkningen spridd över världen. Den framväxande kyrkan gagnades av tiden.
NT2 Berättelsen om Jesus
Det här inslaget vänder sig till den som inte alls känner Jesus eller vill kännas vid honom. Här ställs frågan på sin spets: "Vem är denne Jesus?".
NT3 Guds rike och urkyrkan
Jesus är budbäraren som blev budskapet. Trots den förskjutningen upphör inte budskapet om att Guds rike är här.
NT4 Kyrkokampen börjar
I Apostlagärningarna berättar Lukas om de kristnas framgångar men också om dess motgångar. Detta mönster fortsätter till tidens slut.
NT5 Nya testamentet
Hur kom Nya testamentet egentlig till? Här lyfts den viktiga insikten att evangelium enligt Jesus är ett muntligt budskap. Det är erfarenheten att Jesus har uppväckts från de döda som ligger bakom Nya testamentets 27 böcker.
NT6 Kyrkans expansion
Kyrkan expanderade med hast under innan den blev statskyrka. Många har försökt finna förklaringar. I den här videon tas ämnet upp för behandling.
NT7 Jesu radikala undervisning
Johannes döparen gjorde upp med den gamla skapelsen och förkunnade att något nytt ska komma. Jesus fortsätter att tala på samma sätt. Han låter oss också förstå att Guds rike är annorlunda.
NT8 Lärjunge eller kristen
Många kristna kallar sig för lärjungar. Kanske är de det, men vad menas? Skriften talar sälla om lärjungar. Paulus gör det aldrig.
NT9 Varför firar vi påsk
Jesu död på korset är samtidigt ett fullbordande och en startpunkt. Den fullbordade verket ger det andliga livet nya förutsättningar. Sunnliden förklarar vad som händer med hjälp av tre ord som var för sig ger oss olika aspekter på Jesus död och uppståndelse.
NT10 Judisk, grekiskt och kristet
Den kristna tron är kopplad till Jesus. Han är unik i förhållande till den judiska och den grekiska traditionen.
NT11 Från synagoga till församling
Den lilla gemenskapen borde ha företräde framför den stora. När templet hade raserats ersattes det av synagogan. Jesus bygger sin församling genom att samla, grekiska synagoge, de sina.
NT12 Att leva som kristen
Vi har fått ett nytt liv som har gett oss nya förutsättningar. Här talar Håkan om dessa nya förutsättningar. Det är en undervisning som får sin fortsättning i de kommande klippen
NT13 Dop och nattvard
Det är inte enkelt att leva "kristet". Men Gud har gett oss hjälpmedel som bibeln, dopet och nattvarden.
NT14 Kyrkan som institution
Alla väckelser når sin kulmen, planar ut och upphör. Men Gud har skapat en institution för att hysa rörelserna. Ande och liv hör samman med organisationen kyrkan. De ska inte spelas ut mot varandra.
NT15 Jesu återkomst och den sene Paulus
De första kristna väntade på Jesu återkomst. När han dröjde ökade behovet av förmaningar. De kristna skulle vara trofasta och uthålliga. Den sene Paulus visar hur det ordnades.
Homiletik
HOM1 Guds Ord
Gud talar till oss människor. Den kristne kallas att först ta emot och sedan förmedla Ordet till sin medmänniska. Predikantens uppgift är att förmedla ord ifrån Gud.
HOM2 Mer om begreppet homiletik
Vad är homiletik och vilka andra begrepp är möjliga? Förkunnelsen handlar om att samtala, intyga, undervisa och evangelisera. Det är ett ganska vitt fält som också handlar om bön och själavård.
HOM3 De fyra andliga lagarna
Det kristna budskapet kan presenteras med hjälp av fyra andliga lagar. Dessa ger dig en översikt, kan hjälpa dig att prata med andra på ett begripligt sätt och hjälpa lärjungar till visshet om att de är kristna.
HOM4 Meningen med livet
Meningen med livet är en svår fråga som vi alla påverkas av, oavsett om vi tycker vi tar ställning eller inte.
Frågan är viktigt för vår förståelse för varat och varandra
HOM5 Berätta för andra
Att berätta för andra är en central uppgift i Missionsbefallningen. Men måste man göra det med ord och vad behöver vi stå på för grund för att kunna berätta för andra.
HOM6 Personlig mognad och erfarenhet
Evangelisation grundar sig mycket i den personliga vandringen med Jesus.
Vad betyder det att vara andligt mogen? Hur kan man blir det?
HOM7 Visshet ger frimodighet
Varje kristen har fått ett mått av frimodighet. När vi vittnar eller predikar ska vi använda den. Herren är med oss.
HOM8 Att lyssna till predikan
Paulus stryker under predikans betydelse eftersom tron kommer av att vi lyssnar till Herren. När vi lyder honom växer vi i vår relation till Honom. Några tycker det är svårt att höra Herren tala, men det finns hjälpmedel. Vi kan lära oss att urskilja den gode Herdens röst.
HOM9 Att förbereda en predikan
En kristen predikan är ett budskap från Gud. Djupast sett är det Gud själv som ska tala. Inte alla ska predika. En predikan kan utformas på olika sätt och här ges förslag på en bibelteologisk predikan.
HOM10 Att undervisa
I det här klippet besvaras tre frågor. Först: "Vad är undervisning?", sedan "Var finner vi undervisningen?" och slutligen "Hur ska vi förstå undervisningen?"
HOM11 Kyrkans år och liturgi
Homiletiken är inte bara "predikokonst". Gud kan tala också på andra sätt, till exempel genom arkitekturen eller genom kyrkans år. I det här klippet förklaras hur. Kyrkans liturgi är också fylld av pedagogiska inslag och kan öppna nya dimensioner för den som tränger in i den.
HOM12 Kausaltal
Kausaltal är tal som hålls vid särskilda tillfällen som dop, konfirmation, vigsel eller begravning. Här får du en översikt av vad som är viktigt att tänka på. Du får också lite tips på hur ett sådant tal kan läggas upp.
HOM13 Förmaningen
Förmaningens plats i bibeln och i våra liv är viktig för oss.
Men den är inte helt enkelt alla gånger att relatera till.
Här försöker vi lägga en del till rätta vad gäller förmaningen och ställa fram den som en positiv och kärleksfull kraft
HOM14 Tystnaden
Tystnad kan vara svårt för många men är en viktig del i vår andliga utveckling. Vi pratar om tystnadens plats inom Homiletiken och om hur den är viktig för både ande, kropp och själ.
Företagen som Victor refererar till i videon är:
https://www.five14nepal.com/
och
https://www.dinadi.com/
HOM15 Samtalets återkomst
Detta är det sista avsnittet i denna översiktskurs om homiletik. Det handlar om det goda samtalet. Sunnliden ger tre exempel från Nya testamentet och avslutar med tips på hur du själv kan starta en homilia.
Kyrkohistoria
KH1 De första kristna
De lärjungar som blev kristna och samlades runt Jesus också efter hans död, uppståndelse och himmelsfärd höll fast vid allt vad Jesus lärt dem.
KH2 Kyrkans beståndsdelar
Församlingen levde i en kultur präglad av astrologi, filosofi, av mysteriereligioner och kejsarkult. Med tanke på att också vår tid präglas av mångfald gäller det att känna till kyrkans kännetecken.
KH3 Kyrkan blir synlig
De första kristna mötte motstånd och Håkan Sunnliden väljer att ange synden som den främsta orsaken. Men Jesus talade om att dödsriket inte skulle kunna övervinna kyrkan. Däremot frigörs kyrkan från judisk tro och tradition i samma takt hon blir synlig. Detta är ett fenomen som återupprepas i historien. Majoriteter upplever minoriteter som hot väljer ofta att marginalisera dem.
KH4 Kyrkans utbredning
Efter den första pingsten vände tusentals nykristna judar tillbaka till sina städer och byar. Vi känner ganska väl hur Romarriket missionerades, men hur var det i öst? Det här klippet presenterar något på några minuter.
KH5 De antignostiska fäderna
I det här klippet behandlas gnosticismen som på Jesu tid var den förhärskande filosofin. Den judisk-kristna tron påverkades, men några av kyrkans portalgestalter lyckades visa att den judiska-kristna tron var självständig.
Kh6 Rörelsen blir institution
Klippet handlar om hur kyrkan får en institution och vad det kom att innebära. Hundratusentals husförsamlingar samordnades, ledarskapet etablerades, bibeln blev norm samtidigt som efterföljelsen inte längre var lika viktig.
KH7 Sju kyrkomöten
Trots att kyrkan förföljdes och sedan institutionaliserades växte den sig allt starkare. I det här klippet får vi nerslag i och mellan mellan 100 - 700 e Kr. Under denna tid hölls också sju ekumeniska möten.
KH8 Tidig medeltid
Det här klippet handlar om tiden 476 e Kr till och med 1000 e Kr. Det var den tid då Europa till stora dela kristnades. Det skedde särskilt genom klosterrörelsen, de nya handelsvägarna, vallfarterna och universitetens uppkomst.
KH9 Hög- och senmedeltiden
Medeltiden sträcker sig fram till 1500-talet och är en ytterst dynamisk tid. I dessa brytningstider äger korstågen rum och nationalstaterna formas. En rad ordnar växer fram, somliga godkändes av påven och andra underkändes.
KH10 Reformationen
Efter Senmedeltiden kommer renässansen och med den reformationen. Tre av reformatorerna har särskild betydelse, nämligen Martin Luther, Ulrik Zwingli och Jean Calvin. De levde och verkade samtidigt, men med lite olika inriktningar.
KH11 Reformationen i England
I det här klippet får vi veta mer om förföljelserna av de kristna i Europa, särskilt i Schweiz och England. De reformerta flydde i tiotusentals till Amerika. I England bildade Henrik VIII en ny kyrka, Church of England.
KH12 1700 talet
René Descartes blev symbolen för den nya filosofin, den som satte det mänskliga förnuftet i centrum. Tillsammans med andra filosofer banades vägen för den så kallade Upplysningstiden. Men det var också en tid då Gud upplyste människornas hjärtan och pietismen kom att få ett stort inflytande både inom och utanför de historiska kyrkorna.
KH13 Den nya tiden
Det här klippet handlar främst om 1800-talet. Efter en kortare repetition eller bakgrund sätter Sunnliden in några av de så kallade -ismerna i sitt sammanhang. Klippet avslutas med en presentation av liberalteologin.
KH14 1900 talet
Sekulariseringen kom att påverka och i viss mån förändra de kristna kyrkorna. I början på 1900-talet föddes pingstväckelsen och den blev en av de största grenarna på kyrkans träd. I Europa utkämpades två världskrig och kyrkorna tvingades till nya ställningstaganden. Ju längre in på 1900-talet vi kommer desto mer angeläget blir det för de kristna att föra samtal med varandra och med företrädare för andra religioner.
KH15 2000-talet
Den avslutande delen behandlar morgondagens kyrka. Sunnliden menar att det bara finns en Kyrka, men många församlingar. Denna mångfald leder till både avfall och samling. Tillvaron består av sådant vi kan veta, sådant vi kan upptäcka och sådant vi aldrig kan veta. Religionen i allmänhet liksom Kyrkan i synnerhet existerar ur alla tre aspekterna. Historien kan komma att ta nya vändningar.
Dogmatik
Dogm2 Organiserad religion
Dogm1 Alla tror på något
Dogm3 Läran om Gud
Läran om Gud hämtas från bibeln som är helig Skrift och normerande för kristna. I det här klippet gör Sunnliden först fem påståenden om Gud och fortsätter sedan med att tala om Guds egenskaper.
Dogm4 Läran om Treenigheten
Läran om Gud är ur kristen synvinkel grundläggande och central. Den innebär att de tre personerna är en Gud. För människan betyder det att Fadern är över oss, Sonen med oss och Anden i oss. Treenigheten är därför den Gud i vilken vi lever, rör oss och är till.
Dogm5 Läran om inkarnationen
Det blev ganska tidigt nödvändigt för de kristna att formulera sig. Rörelser som ebionism, doketism och andra former av gnosticism hotade den rätta förståelsen. I det här klippet får du en introduktion i läran om inkarnationen.
Dogm6 Läran om skapelsen
Det finns ingen uttömmande lära om skapelsen, men flera väsentliga insikter. I det här klippet konstaterar Sunnliden varför det faktum att Gud skapade ur intet är viktig. Likaså att Gud är skild från sin skapelse. Han berör också den osynliga värld Gud skapade.
Dogm7 Läran om människan
Klippet tar upp människans väsen. Vilken är skillnaden mellan Jesus som Guds avbild och oss andra som Guds avbilder? Bibeln betonar att Gud skapade människan till man och kvinna och klippet visar på det så kallade syndafallet förutsättningar och följder.
Dogm8 Läran om den fria viljan
Läran om den fria vilja är en mycket viktig lära. Kommer vi fel i den blir felen ganska snart stora. Människan förlorade aldrig den fria vilja. Den blev däremot begränsad och skadad. Det goda är att Gud genom Jesus lagt grunden för förlåtelse, evigt liv och salighet.
Dogm 9 Läran om Kristus, del 1
Läran om Kristus är avgörande för den kristna kyrkan. Sunnliden behandlar ämnet i två klipp. I det första tar han upp Guds människoblivande, Kristi preexistens och jungfrufödseln. Det avslutas med läran om Kristi förnedring. I det andra följande klippet tar han upp Kristi person och verk.
Dogm 10 Läran om Kristus, del 2
I den andra delen går Sunnliden främst igenom Kristi verk. Kristus befriar eller friköper oss och försonar oss med Gud Fadern.
Dogm11 Läran om Anden, del 1
Den första delen handlar om Anden som person. Den helige Ande är inte en känsla utan en person som är helig, kärlek och rättfärdig. Anden visar sig på olika sätt, som eld, duva etc, men också i människors tjänster och gåvor. Den andra delen handlar mer om Andens verksamhet.
Dogm12 Läran om Anden, del 2
I det här klippet behandlar Sunnliden läran om den helige Andes verkningar. Andens verk kan inte reduceras till andliga gåvor. Andens verk kallas för nåd och det finns olika arter av och olika slags nåd. Utöver detta redogör Sunnliden också för Nådens ordning.
Dogm13 Läran om Kyrkan
Klippet handlar om ekklesiologi. Vad är kyrkan? Hur kommer man med i den? Hur förblir man i kyrkan?
Dogm14 Läran om Guds ord och sakrament
Hur förblir vi i tron på Kristus? Hur förblir vi i kyrkans gemenskap? Vår bekännelse talar om nådemedel. De är Guds ord och sakrament i ganska vid bemärkelse. Här får du en introduktion i läran.
Dogm15 Läran om döden och de dödas uppståndelse
I det avslutande klippet presenteras Kyrkans lära om döden, mellantillståndet, de dödas uppståndelse och domens dag. I inledningen och avslutningen betonar Sunnliden vikten av att förbli i Kristus.
Fördjupningsspår
Dopet
Här följer en utförligare förklaring av det kristna dopet. Sunnliden talar inledningsvis om olika slag av dop och går sedan igenom de fyra huvudmotiven som är knutna till kyrkans dop.
GT5:2 Josef säljs
Josef är en yngling som stöter på ogillande hos sina bröder.
Hans drömmar provocerar dom och det hela slutar med att Josef säljs som slav.
Men var deras avsikter egentligen onda och var det verkligen hat som drev dom?
GT5:1 En introduktion till Josef
Fördjupningsepisod i ämnet Gamla Testamentet.
Det första av sex avsnitt där vi fördjupar oss i berättelsen om Josef och i det här avsnittet sätter Victor berättelsen om Josef i sitt sammanhang.
En introduktion till fördjupningen
Länken till boken The Chumash: The Stone Edition finns här:
https://www.amazon.com/Chumash-ArtScroll-Haftaros-Commentary-Anthologized/dp/B009CURHQ4
GT 5:3 Josef och Potifar
Josef sälj till Potifar som tar in honom i sitt hem.
Gud välsignar Josef och Potifars fru får en framskjuten plats i historien .
Kanske vill hon väl?
Josef gör Guds-tjänst och hamnar i fängelse
GT5:4 Josef i fängelse
Josef hamnar i fängelse och blir särbehandlad.
Han är knappa 18 år gammal och tillbringar 12 år i fängelset.
När två av faraos betjänter kastas i fängelse börjar historien om hur Josef befrias av Gud från fängelset
GT 5:5 Josef återupprättas
Josef rycks plötsligt ur fängelset när farao har två drömmar som han inte förstår.
Med Guds hjälp tolkar Josef drömmarna och inrättas som Egyptens näst högste man i syfte att förbereda Egypten för den kommande tiden.
Josef är endast 30 år gammal, lika gammal som Jesus var när han påbörjade sin offentliga tjänst
Josef återförenas 5:6
I detta sista avsnittet följer vi hur Josef drömmar går i uppfyllelse och hur han till slut återförenas med sina bröder.
Jakobs sista tid 5:7
Israel samlar sina söner och profeterar över dom.
Här blir judarna judar och vi kikar närmare på den vers som är den viktigaste profetian i Torah om Messias återkomst
Tillit till Guds Ord
En serie av undervisning som hölls på OAS-konferensen i Malax, Finland under våren 2021
Avsnitt 1
Tillit i prövningen
En serie av undervisning som hölls på OAS-konferensen i Malax, Finland under våren 2021
Avsnitt 2
Tillit i vardagen
En serie av undervisning som hölls på OAS-konferensen i Malax, Finland under våren 2021
Avsnitt 3
Smågrupper välsignelsen
En serie av undervisning som hölls på OAS-konferensen i Malax, Finland under våren 2021
Roten som bär dig
Den här förklaringen bygger på boken med samma namn. Boken ger en översikt av Israel ur ett bibliskt perspektiv, inte politiskt eller kulturellt. En förståelse ur ett bibliskt perspektiv menar jag är nödvändigt. Boken består av sjutton kapitel som behandlar det gamla Israel, Israel i Nya testamentet, det eskatologiska Israel och Israel i den yttersta tiden. Den här sammanfattningen är inspelad i samarbete med SLEF i Finland sommaren 2022.